Strafrecht Enschede Blog

In mijn blog behandel ik verschillende items over regulier strafrecht, fraudezaken, verkeersdelicten, jeugdstrafrecht en nog veel meer.

Wat moet je doen als je wordt uitgenodigd voor een verhoor?

Al geruime tijd is het zo dat de Raad voor Rechtsbijstand voor bijstand bij een verhoor, wanneer een verdachte wordt uitgenodigd, een vergoeding toekent aan de advocaat voor rechtsbijstand. Dit omdat het ook heel belangrijk is dat bij deze verhoren een advocaat aanwezig is. 

Lees meer

Een arrestant bezoeken in het arrestantencomplex in Borne

Afgelopen week had ik (Kaylee) weer piketdienst. Tijdens een piketdienst moet je tussen 7 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds beschikbaar zijn voor meldingen. Een melding houdt in dat iemand aangehouden is en dat diegene graag bijstand wil van een advocaat. 

Lees meer

Wie zijn de strafrechtadvocaten bij de Singel Advocaten in Enschede?

Het is tijd voor een uitgebreid voorstelrondje in deze blog. Want wie zijn die juridische dames die sinds kort in De Melkhal in Enschede hun nieuwe kantoor hebben? Dat zijn wij: mr. Jolien Klomp en mr. Kaylee Meijer

Lees meer

Een ISD-maatregel, wat is dat?

Een tijdje geleden stond er een artikel in de Tubantia over een cliënt van Jolien en dat aan hem de ISD-maatregel was opgelegd. Hebben jullie enig idee wat de ISD-maatregel inhoudt? In deze blog geeft advocaat-stagiaire Kaylee uitleg.

Lees meer

Geld-ezelen of geldezel zijn. Is dit strafbaar?

Vroeger en nu nog steeds in veel landen, worden ezels gebruikt voor het overbrengen van goederen van de ene naar de andere plek. In het strafrecht kennen we ook ezels, dat wil zeggen ‘geldezels’. Deze geldezels worden gebruikt om geld over te brengen van de ene bankrekening naar de andere bankrekening. En dit noemen we dan 'geld-ezelen'.

Lees meer

Opgelicht worden als je een auto koopt in Duitsland. Hoe dan?

Stel je voor: je wilt een nieuwe auto kopen en ziet online een advertentie voorbijkomen van een auto net over de grens in Duitsland. Je sluit een koopovereenkomst en voor je het weet ben je eigenaar geworden van de auto. Maar dan kom je erachter dat de auto, geregistreerd staat als gestolen. De auto wordt door de politie in beslag genomen. 

Lees meer

Maximale straf voor doodslag verhogen. Is dit een goed idee?

Allereerst: doodslag is het opzettelijk doden van een ander mens. Doodslag met voorbedachte raad is moord. De maximale straf voor doodslag is nu 15 jaar en er ligt een wetsvoorstel om de maximale straf te verhogen naar 25 jaar. De maximale tijdelijke straf voor moord is 30 jaar. 

Lees meer

Aangehouden en nu?

In de afgelopen maanden schreef ik op mijn Instagram @Advocaat.Jolien een aantal posts over wat er gebeurd als je aangehouden wordt door de politie. Stapsgewijs heb ik uitgelegd welke beslissingen er genomen kunnen worden door de Officier van Justitie (OvJ), rechter en/of raadkamer nadat je aangehouden wordt. In deze blog heb ik alle informatie samengevoegd.

Lees meer

Beperkingen voorarrest voor verdachten zeer belastend

Ik schreef al eens een blog over de beperkingen waar verdachten tijdens hun voorarrest mee te maken kunnen hebben. En ik wil de impact ervan nogmaals onder de aandacht brengen. Want tijdens je voorarrest hermetisch van je omgeving afgesloten zijn is voor verdachten zeer belastend. Dat zie ik regelmatig terug in de praktijk. 

Lees meer

Gratis consult bij OM strafbeschikking

Met ingang van 1 april jl. kunnen mensen die een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie (OM) hebben ontvangen of zijn opgeroepen voor een verhoor door het OM een gratis consult bij een advocaat aanvragen. Dat kan uiteraard ook bij mij. Vaak accepteren mensen een strafbeschikking gewoon of weten ze niet eens wat een strafbeschikking inhoudt.

Lees meer

Taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers

Ik pak de draad na mijn zwangerschapsverlof weer op met een wetsvoorstel van ministers Dekker en Grapperhaus voor een taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers waar de Tweede Kamer onlangs mee instemde.

Lees meer

Is levenslang in Nederland ook écht levenslang?

Onlangs was de uitspraak in de grootste moordzaak die Twente ooit gekend heeft. In november 2018 werden vier mannen op klaarlichte dag van dichtbij door het hoofd geschoten in een growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede.

Lees meer

Uitbreiding slachtofferrechten

Een Kamermeerderheid staat achter een verschijningsplicht voor verdachten tijdens het spreekrecht van slachtoffers. Zo wil de Kamer dat verdachten van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven voortaan verplicht aanwezig zijn op de zitting en bij de uitspraak in hun strafzaak

Lees meer

Vormen van strafrecht

Voor degenen die mij nog niet kennen: ik ben Jolien Klomp, strafrechtadvocate bij desingeladvocaten in Enschede. Ik deel al een tijdje via mijn blogs waar ik in mijn werk mee te maken krijg.

Lees meer

Langere straf voor doodslag

Wat mij onlangs in het nieuws opviel is dat er een wetsvoorstel is voorbereid om de maximum straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar te verhogen. Dat heeft nogal wat consequenties.

Lees meer

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje

Een dramatisch ongeval maakt onlangs een einde aan het leven van twee jonge mannen uit Hengelo. Lees er meer over in mijn nieuwe blog.

Lees meer

Tbs: do of don’t?

Afgelopen week was de zaak van drievoudig moordenaar Thijs H. in het nieuws. Hij kreeg 18 jaar cel en tbs opgelegd door de rechter.

Lees meer

Jolien, strafrechtadvocate, aangenaam

Ik heb de laatste tijd weer aardig wat nieuwe volgers gekregen, tijd voor een herintroductie. Ik ben Jolien, sinds 7 jaar strafrechtadvocate.

Lees meer

Strenge strafmaatstaven

Afgelopen week heeft de Eerste Kamer een nieuwe wet Straffen en Beschermen aangenomen. De wet, die naar verwachting volgend jaar mei in werking treedt.

Lees meer

Openbaar Ministerie blijf bij uw leest

De achterstand in strafzaken, waarvan de teller voor de Corona crisis al op 22.700 stond, is tijdens de intelligente lockdown opgelopen tot ruim 50.000 zaken.

Lees meer

Rechten cliënten onder druk

Politiebureaus, gevangenissen en rechtbanken worstelen met de beschermingsmaatregelen om Corona-besmetting te voorkomen.

Lees meer

Cassatie in het belang der wet

Afgelopen week was er een bijzondere uitspraak van de Hoge Raad. Voor het eerst werd een arts die euthanasie had gepleegd bij een dementerende patiënt van alle rechtsvervolging ontslagen.

Lees meer

Rechtbanken, voortgang erin houden!

Afgelopen week las ik een nieuwsartikel van de NOS dat 80% van de rechtszaken nog steeds doorgaat. Maar mijn persoonlijke ervaring is anders.

Lees meer

Thuiswerken als strafrechtadvocaat

Normaal gesproken vind ik het heerlijk als ik een ochtendje, middag of dag kan thuiswerken. Bij mij betekent dat vooral veel werk kunnen verzetten. Ik word (bijna) niet gestoord en...

Lees meer

Corona treft ook strafrecht

De overheid neemt strenge maatregelen om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan, maar wat voor invloed heeft dit voor de advocatuur en in mijn geval strafrecht?

Lees meer

Voorarrest en beperkingen! Help, En nu?

Soms zitten cliënten van mij in alle beperkingen. Wat houdt dit nu precies in?

Lees meer

Appelleren is riskeren (!)

Hoger beroep instellen in het strafrecht, hoe werkt dit en wat zijn de consequenties?

Lees meer