Corona treft ook strafrecht

Ik had deze blog eigenlijk willen schrijven over de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de snelweg. Maar dat heeft gezien de huidige ontwikkelingen even geen prioriteit. Want de maatregelen om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan hebben ook grote invloed op de advocatuur, in mijn geval het strafrecht. Rechtbanken en gevangenissen zijn gesloten, processen worden tot nader order uitgesteld. Alleen spoedeisende zaken worden nog via video-verbinding of telefonisch afgehandeld. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt voorlopig alleen nog aanhoudingen te verrichten van zware delicten. Een ingrijpend besluit met nog onbekende gevolgen.

Contact met cliënten

En daarmee komt ook mijn werk plotsklaps tot stilstand. Want dat bestaat voor een groot deel uit persoonlijk contact met cliënten: bezoeken aan gedetineerden, intakes met nieuwe cliënten, het woord voeren voor verdachten tijdens processen in de rechtbank. Het kan voorlopig allemaal niet meer. En dus zit ik nu op kantoor mijn agenda voor de komende weken af te bellen en te verplaatsen. Tot wanneer? Dat weet natuurlijk niemand.

‘Keep the spirit alive’

Wat ik wel weet is dat terwijl wij ons nu best wel gevangen voelen in ons eigen huis dat nog nadrukkelijker voor gedetineerden geldt. Zij mogen voorlopig geen bezoek ontvangen. Ook niet van hun advocaat, alleen in noodgevallen. We hebben in Italië gezien dat dit zelfs tot opstanden en doden heeft geleid. Ik hoop natuurlijk dat het hier niet zover komt. Maar ik vrees wel voor chaos. Want de achterstand die het Openbaar Ministerie toch al had loopt alleen maar verder op. Ik houd er rekening mee dat de 9 zittingen die ik in deze periode had staan zullen worden uitgesteld. Tegelijkertijd geloof ik er, zeker na de toespraak van Rutte eerder deze week, in dat we deze crisis samen kunnen dragen en tot creatieve oplossingen komen. Dus ik zeg: ‘keep the spirit alive’, dat kunnen we!