OM-zitting / Strafbeschikking

Een OM-zitting wordt behandeld door de officier van justitie en vindt plaats in een informele setting. De officier van justitie wil in zulke zaken vaak als strafbeschikking een geldboete, taakstraf of een ontzegging van rijbevoegdheid opleggen. Dit kan op basis van de wet OM-afdoening.  

Als een strafbeschikking wordt geaccepteerd dan betekent dit een aantekening op het strafblad. We bespreken samen de zaak voor en ik ga mee naar de OM-zitting. We kunnen dan horen wat de officier van justitie als strafbeschikking voorstelt. Deze beschikking kan worden geaccepteerd, maar deze kan ook worden geweigerd als we het er niet mee eens zijn.


Strafbeschikking accepteren of weigeren?

Door het weigeren van een strafbeschikking wordt de zaak voorgelegd bij de strafrechter. Deze zal dan over de zaak beslissen. Als je een oproep ontvangt voor een OM-zitting, raad ik aan zo snel mogelijk contact op te nemen. Heb jij een strafbeschikking gekregen of moet je naar een verhoor wegens een strafbeschikking? Neem dan contact met mij op. 

Twijfel je of je deze strafbeschikking moet accepteren of weet je überhaupt niet wat een OM strafbeschikking inhoudt, dan kan je vanaf 1 april een gratis consult bij mij aanvragen. Tijdens dit gesprek leg ik je uit wat de mogelijke gevolgen zijn van een OM strafbeschikking. 


Gratis consult

Een strafbeschikking is een straf die opgelegd wordt door het OM voor met name veelvoorkomende strafbare feiten, zoals bijvoorbeeld een winkeldiefstal of mishandeling. Het voorstel wat je krijgt van het OM kun je accepteren of je kunt ertegen in verzet gaan, ik help jou hierbij. Per 1 april is dit consult dus gratis. Er wordt geen eigen bijdrage opgelegd en er wordt geen inkomenstoets gedaan. Het OM wijst bij alle uitnodigingen voor een dergelijk verhoor de verdachte op deze mogelijkheid.

Speciaal telefoonnummer

Om ervoor te zorgen dat een verdachte toegang krijgt tot een strafrechtadvocaat die hem hierbij kan helpen, heeft de Centrale Piketafdeling van de Raad voor Rechtsbijstand een speciaal telefoonnummer opengesteld. Dit telefoonnummer staat in de uitnodiging van de hoorzitting. De Raad geeft een naam en telefoonnummer van een kantoor door, en het is vervolgens aan de verdachte om contact op te nemen met de betreffende advocaat.


Rechtstreeks contact met mij

Maar je kunt dus, als je dat wilt, ook rechtstreeks contact met mij opnemen, daarvoor gelden dezelfde voorwaarden als voor het kantoor dat in de brief vermeld wordt. Het consult vindt vóór de hoorzitting plaats en niet te vergeten, is dus kosteloos!. Het gesprek kan bij mij op kantoor plaatsvinden maar, indien gewenst, ook telefonisch.