Geld-ezelen of geldezel zijn. Is dit strafbaar?

Vroeger en nu nog steeds in veel landen, worden ezels gebruikt voor het overbrengen van goederen van de ene naar de andere plek. In het strafrecht kennen we ook ezels, dat wil zeggen ‘geldezels’. Deze geldezels worden gebruikt om geld over te brengen van de ene bankrekening naar de andere bankrekening. En dit noemen we dan 'geld-ezelen'.

Snel en makkelijk geld verdienen?

Geld-ezelen is vooral bij jongeren en minder weerbare personen erg populair omdat er op een snelle manier geld verdiend kan worden. Maar hoe gaat dit ‘geld-ezelen’ nu eigenlijk? 

Je bent een geldezel als je jouw bankpas en pincode uitleent aan criminelen. Deze criminelen gebruiken dan jouw bankrekening om geld weg te sluizen vanaf een andere bankrekening. Het geld wat op jouw rekening wordt gestort, hebben de criminelen verkregen door oplichting of diefstal. Vervolgens wordt het geld van jouw rekening gehaald, met jouw pinpas.

De criminelen brengen het als een makkelijke manier om snel geld te verdienen. Je hoeft alleen maar je pasje en je pincode te geven en verder hoef je niets te doen. Hier krijg je dan een mooi bedrag voor. Iedereen blij! 

Maar zo gemakkelijk gaat het in de praktijk niet en vaak lukt het pinnen van het op jouw rekening gestorte bedrag ook niet. Banken hebben hele afdelingen die zich constant bezighouden met het opsporen van ongebruikelijke bedragen die worden overgeboekt. Wanneer een afdeling een uitzonderlijk hoge overboeking vindt, wordt de rekening gelijk geblokkeerd. Je kan dan niet meer pinnen en je kan niet meer internetbankieren. Je moet dan contact opnemen met de bank en als dan blijkt dat jij jouw bankpas en pincode hebt afgegeven aan een ander, word jij hiervoor bestraft. De oplichter ontspringt de dans en lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. 

Strafrechtelijke veroordeling

Als geldezel word je vaak ook nog eens dubbel gestraft, zowel via de bank als via het strafrecht. 

Geld-ezelen valt namelijk onder het begrip witwassen en de straffen voor witwassen zijn bepaald niet laag. Witwassen wordt door de FIOD (Fiscale inlichting- en opsporingsdienst) omschreven als de herkomst van geld dat uit de misdaad komt proberen te verbergen. Hoewel veel mensen vaak niet door hebben dat ze een strafbaar feit plegen door hun bankrekening te laten gebruiken, start het Openbaar Ministerie vaak een zaak tegen de geldezel. Een mogelijk gevolg hiervan kan een strafrechtelijke veroordeling (voor witwassen of betrokkenheid bij witwassen) en een aantekening op het strafblad zijn. 

Alvast één reden om nooit je bankpas en pincode af te geven. 

Opname in het interne en/of externe verwijzingsregister

Ook zijn de gevolgen bij de bank niet mals. Als er een verdenking van geld-ezelen bestaat, word je in het interne en externe verwijzingsregister opgenomen en word je bestempeld als fraudeur. Deze registratie kan in sommige gevallen oplopen tot wel 8 jaar. Bij een registratie in het interne verwijzingsregister kan je bij de desbetreffende bank zelf geen rekening meer openen. Sta je vermeld in het externe verwijzingsregister, dan kan je bij geen enkele erkende bank in Nederland een nieuwe rekening openen. Ook kan je geen financiële diensten meer afnemen, zoals een hypotheek. Je komt dan op de ‘zwarte lijst’. Een verwijzing in deze registers kan daardoor vergaande consequenties hebben in het dagelijks leven. 

Dus let op als iemand aan je vraagt of je makkelijk geld wil verdienen door “even” je bankpas en pincode af te geven. Dit kan (strafrechtelijk) vergaande gevolgen voor je hebben!

Vragen of ondersteuning nodig?

Heb je vragen over deze blog of heb je juridische hulp nodig omdat jij bent gebruikt als geldezel? Neem vrijblijvend contact met ons op.