Wat moet je doen als je wordt uitgenodigd voor een verhoor?

Steeds vaker horen wij dat verdachten niet meer direct worden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau als er een verdenking van een strafbaar feit (op heterdaad) is. Het gebeurt meer en meer dat de gegevens worden genoteerd en dat er later een brief wordt gestuurd waarin de verdachte wordt uitgenodigd voor een verhoor.

Heel fijn natuurlijk! Want dit betekent dat als je onverwachts aangehouden wordt je niet wordt meegenomen naar een politiebureau of arrestantencomplex. Ook hoef je niet de hele dag en/of nacht te wachten op wat er verder met de strafzaak gaat gebeuren. Wij vinden deze gang van zaken opzich een zeer positieve ontwikkeling. Maar wat wij ook merken is dat in de brief die aan de verdachte wordt gestuurd de volgende standaard zinsnede staat:

u heeft recht op een advocaat voor consultatiebijstand voor aanvang van het verhoor en voor verhoorbijstand tijdens het verhoor. Deze bijstand is niet kosteloos en voor eigen kosten. Deze bijstand door een advocaat is niet verplicht.”

Wij zijn van mening dat de inhoud van deze brief niet geheel correct is en mensen af kan schrikken om contact met een strafrecht advocaat op te nemen.

De verwachting is dat een advocaat veel geld kost

Wat wij merken is dat mensen door de inhoud van deze brief er vaak voor kiezen om geen gebruik te maken van bijstand van een advocaat, omdat ze bang zijn dat dit dan veel geld kost. En dat hoeft helemaal niet het geval te zijn.

Daarnaast betekent dit ook dat voor hetzelfde feit waarvoor een verdachte normaal gesproken wordt aangehouden en wel recht heeft op een advocaat (kosteloos! middels de piketregeling), de situatie verandert als hij niet wordt aangehouden. Door inhoud van de brief waarin hij later wordt uitgenodigd voor ditzelfde verhoor, wordt de verwachting geschept dat dit dan (veel) geld kost waardoor hij er sneller voor kiest om geen gebruik te maken van een advocaat.

Vergoeding voor advocaat als er sprake is van bijstand bij een verhoor

Al geruime tijd is het zo dat de Raad voor Rechtsbijstand voor bijstand bij een verhoor, wanneer een verdachte wordt uitgenodigd, een vergoeding toekent aan de advocaat voor rechtsbijstand. Dit omdat het ook heel belangrijk is dat bij deze verhoren een advocaat aanwezig is. Het betreft nu nog een pilot die in maart 2023 opnieuw met een jaar verlengd is. De verwachting is dat dit een blijvende regel zal zijn. En deze pilot heeft dus een positieve invloed op eventuele kosten die u maakt.

Mocht u dus een brief ontvangen van de politie waarin u wordt uitgenodigd voor een verhoor, neem dan vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 


Advies en bijstand

Wij kunnen u vooraf adviseren over het verhoor èn bijstand verlenen tijdens dit verhoor. Mocht er uiteindelijk door de Raad geen vergoeding worden verstrekt voor het adviseren en bijstand verlenen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken dat dit u zelf geld kost. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat wij als advocaat al vroeg in het strafproces betrokken worden en dus bij het verhoor aanwezig zijn. Hoe eerder wij betrokken zijn, hoe eerder en beter wij u kunnen adviseren en begeleiden. We doen dit uiteindelijk liever kosteloos dan niet. Ook omdat we dan beter een inschatting kunnen maken van wat er verder gaat gebeuren en wij het heel belangrijk vinden dat er een advocaat aanwezig is bij uw verhoor.

Meer weten over dit onderwerp?

Heb je vragen over deze blog of heb je hulp nodig van een strafrecht advocaat in verband met een verhoor? Of zoek jij een advocaat in Enschede? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.