Openbaar Ministerie blijf bij uw leest

De achterstand in strafzaken, waarvan de teller voor de Corona crisis al op 22.700 stond, is tijdens de intelligente lockdown opgelopen tot ruim 50.000 zaken. Omdat de rechtbanken gezien alle huidige aangepaste omstandigheden nog lang niet weer op volle kracht draaien gaat het Openbaar Ministerie zelf ook strafzaken afhandelen. Hoewel ik begrijp dat er extra capaciteit nodig is om de enorme achterstand in te lopen kleven daar ook nadelen aan.  

Zelf straffen opleggen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft als belangrijkste functie om te bepalen of iemand vervolgd wordt voor een misdrijf. Als dat het geval is moet de verdachte voor een (politie)rechter verschijnen die uiteindelijk bepaalt of er een straf wordt opgelegd en welke dat is, bijvoorbeeld een boete of een taak- of werkstraf. Omdat er momenteel een gigantische berg aan achterstallige strafzaken is gaat het OM nu ook zelf zaken afhandelen, dus straffen opleggen.

Addertjes onder het gras

Dat werkt als volgt. Voor veel voorkomende misdrijven, zoals diefstal, mishandeling en heling, kan het OM twee werkwijzen toepassen: een verdachte wordt uitgenodigd voor een OM-zitting of er wordt een strafbeschikking toegestuurd waarin bijvoorbeeld staat dat je een boete moet betalen. En dat werkt een stuk sneller dan via de rechtbank. Maar er zitten een paar addertjes onder het gras. Want stel dat je de boete die in de strafbeschikking staat betaalt, dan betekent dat automatisch ook dat je een strafblad hebt. Terwijl er officieel geen zaak is geweest die heeft aangetoond dat je schuldig bent.

Onafhankelijke rechtsspraak

Een OM-zitting is sneller en heeft een informeler karakter dan een rechtszitting. Dus dat lijkt, ook voor verdachten, prettiger dan een rechtszitting. Maar dan wordt er wel voorbij gegaan aan de rechtspraak van een onafhankelijk rechter, een van de belangrijkste pijlers van ons rechtssysteem. En daar moeten we natuurlijk mee oppassen, want op deze manier heeft het OM twee petten op, die van rechtsvervolging en die van rechtspreken. We moeten ervoor waken dat de selectie van het OM tot het al dan niet overgaan tot rechtsvervolging nog steeds zuiver wordt gemaakt.

Belangrijk om te weten

Mocht jij de komende tijd een strafbeschikking toegestuurd krijgen. Wees je er dan van bewust dat als je betaalt of akkoord gaat met de straf die erin staat, je meteen ook een strafblad hebt. Als je het niet eens bent met de beschikking, kun je er binnen 2 weken na ontvangst bezwaar tegen maken door het instellen van verzet. En dat kun je dan via mij doen. En ook als je een advocaat nodig hebt voor een OM-zitting kun je een beroep op mij doen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op. We willen uiteraard de achterstand in strafzaken wegwerken, maar er wel voor waken dat jouw rechten niet in het geding komen. En daar doen wij als advocatuur ons uiterste best voor!