Gratis consult bij OM strafbeschikking

Met ingang van 1 april jl. kunnen mensen die een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie (OM) hebben ontvangen of zijn opgeroepen voor een verhoor door het OM een gratis consult bij een advocaat aanvragen. Dat kan uiteraard ook bij mij. Vaak accepteren mensen een strafbeschikking gewoon of weten ze niet eens wat een strafbeschikking inhoudt.

Wat is een strafbeschikking?

Een strafbeschikking is een straf die door het OM wordt opgelegd voor met name veel voorkomende strafbare feiten, zoals winkeldiefstal of mishandeling. Het voorstel wat iemand van het OM krijgt kan iemand accepteren of men kan ertegen in verzet gaan. Een advocaat kan helpen om uit te leggen wat een strafbeschikking is en wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn. Ik schreef een blog over hoe het precies werkt.


Gratis consult

Per 1 april is een consult rondom advies over een door het OM opgelegde strafbeschikking of de oproep voor een verhoor dus gratis. Er wordt geen eigen bijdrage opgelegd en er wordt geen inkomenstoets gedaan. Het OM wijst bij alle uitnodigingen voor een dergelijk verhoor de verdachte op deze mogelijkheid. Om ervoor te zorgen dat een verdachte toegang krijgt tot een strafrechtadvocaat die hem hierbij kan helpen, heeft de Centrale Piketafdeling van de Raad voor Rechtsbijstand een speciaal telefoonnummer opengesteld.

Dit telefoonnummer staat in de uitnodiging van de hoorzitting. De Raad geeft een naam en telefoonnummer van een kantoor door, en het is vervolgens aan de verdachte om contact op te nemen met de betreffende advocaat. Maar je kunt dus ook als je dat wilt rechtstreeks contact met mij opnemen, daarvoor gelden dezelfde voorwaarden als voor het kantoor dat in de brief vermeld wordt. Het consult vindt vóór de hoorzitting plaats en is ook kosteloos. Dat kan bij mij op kantoor maar ook telefonisch. 


Vragen of interesse?

Heb je vragen over de strafbeschikking van het OM of kan ik je helpen bij het verzet tegen een strafbeschikking? Neem vrijblijvend contact met mij op.