Jolien Strafrecht Enschede Advocaat Enschede

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje

Een dramatisch ongeval maakt onlangs een einde aan het leven van twee jonge mannen uit Hengelo. Ze waren op de Oldenzaalsestraat in Enschede door een jongeman uit Glanerbrug aangereden. Het ongeval is volop in de publiciteit geweest. Er wordt nog onderzoek naar de toedracht gedaan. Een ongeluk kan iedereen overkomen. Of er nu wel of geen sprake van opzet is bij het veroorzaken van een ongeval, het kan een verdachte volgens artikel 5 en 6 uit de Wegenverkeerswet duur komen te staan. Iets om even bewust bij stil te staan gezien de grote impact die het kan hebben. Lees er meer over in mijn nieuwe blog.


Even afgeleid…

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Tijdens het rijden ben je even afgeleid doordat je telefoon gaat, er ergens een lampje gaat branden of doordat je je kinderen op de achterbank tot de orde moet roepen. Dat kan iedereen gebeuren, met in sommige gevallen grote gevolgen. Want nét in die 3 seconden rijd je door een rood licht of bots je tegen je voorligger of een boom, waardoor je ook andere weggebruikers in gevaar brengt of zelfs kunt verwonden of doden. Uiteraard was dat niet je bedoeling, maar volgens de Wegenverkeerswet kun je wel als verdachte van een strafzaak of zelfs misdrijf worden aangemerkt. En dat gebeurt vaker dan je denkt.

Verdachte van strafzaak

Er wordt dan gekeken of er aanmerkelijk onvoorzichtig is gereden. Op basis van artikel 6 van de Wegenverkeerswet wordt er gekeken naar het geheel van gedragingen van de verdachte en naar de overige omstandigheden waarbinnen het ongeval heeft plaatsgevonden. Een moment van onoplettendheid of onvoorzichtigheid kan ertoe leiden dat je als verdachte van een strafzaak wordt voorgeleid en dat je kan worden veroordeeld voor een misdrijf. En ik hoef je niet uit te leggen wat voor impact dat op het leven van de verdachte en zijn/haar en omgeving heeft.


Menselijke fouten 

Mijn punt is dat er dus geen sprake van opzet hoeft te zijn om als verdachte van een strafzaak of misdrijf te worden veroordeeld. Dat kunnen we ons wel voorstellen als er sprake is van roekeloos rijgedrag of verkeersdeelname onder invloed van drank en/of drugs. Maar in veel gevallen is daar helemaal geen sprake van, maar hebben we het over menselijke fouten die iedereen wel eens maakt. Meestal gaat dat goed, maar soms dus niet. Het is goed om je daar bewust van te zijn.

Tragisch ongeval

De Glanerbrugger van het ongeval op de Oldenzaalsestraat is na zijn aanvankelijke aanhouding inmiddels weer vrijgelaten, maar hij is nog steeds verdachte. De zaak wordt onderzocht en op basis van de uitkomsten zal hij zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden. Wat er ook gebeurd is, het tragische ongeval met fatale gevolgen heeft hoe dan ook grote invloed op de rest van zijn leven en dat van de families van de omgekomen jongemannen uit Hengelo.


Wilt u meer informatier over verkeersdelicten? Klik dan op de onderstaande knop