Taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers


Ik pak de draad na mijn zwangerschapsverlof weer op met een wetsvoorstel van ministers Dekker en Grapperhaus voor een taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners en handhavers waar de Tweede Kamer onlangs mee instemde. Dit houdt in dat rechters geen taakstraf tegen geweldplegers meer kunnen opleggen. De rechtspraak en advocatuur zijn niet blij met de nieuwe wet, want ze ontneemt rechters de mogelijkheid om een straf op maat op te leggen. Daar ben ik het mee eens. Waarom? Dat lees je in mijn nieuwe blog. 

Roep om hogere straffen

Politieagenten en hulpverleners komen bij de uitoefening van hun taken steeds vaker met geweld in aanraking, denk maar aan de recente rellen na het instellen van de avondklok. De wet is bedoeld om hulpverleners met een publieke taak betere bescherming te bieden tegen geweld, zoals politie en ambulancemedewerkers. Mede onder invloed van de publieke opinie is de roep om hogere straffen luider geworden. Geweld tegen politieagenten en hulpverleners is natuurlijk ook onaanvaardbaar. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood.

Fel op tegen

Toch ben ik van mening dat je hiermee rechters van hun taak ontneemt om een vergrijp op maat te beoordelen. De Raad van de Rechtspraak heeft een vergelijkbaar signaal afgegeven en is er fel op tegen. Helemaal geen taakstraffen meer op mogen leggen is te kort door de bocht. Bovendien straften rechters al strenger bij geweld tegen agenten, zorgverleners en andere medewerkers met een publieke taak. Soms zelfs dubbel zo zwaar. Met de nieuwe wet kan de rechter geen rekening met bijzondere omstandigheden meer houden. De enige mogelijkheid is het opleggen van een gevangenisstraf. 

Ingrijpend

Daarnaast is meteen de bak in bij een geweldsvergrijp een hele ingrijpende straf met grote gevolgen voor de dader. Iemand kan ook op het verkeerde moment in een verkeerde situatie terecht komen. Moedwillig tot geweld overgaan is iets anders dan onbedoeld in een grote meute terechtkomen en bijvoorbeeld tegen de politie aandrukken. Er is een verschil tussen een voetbalhooligan en een voetbalfan die een keer over de schreef gaat. Een rechter zou daar verschillende strafmaten voor moeten kunnen toepassen. Maar op basis van deze wet krijgen beide daders meteen een gevangenisstraf. We zullen zien hoe de wet in de praktijk gaat uitpakken.

Heeft u ergens vragen over? Neem dan contact met mij op.