Een arrestant bezoeken in het arrestantencomplex in Borne

Afgelopen week had ik (Kaylee) weer piketdienst. Gemiddeld hebben wij dit zo'n één tot twee keer per maand. Tijdens een piketdienst moet je tussen 7 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds beschikbaar zijn voor meldingen. Een melding houdt in dat iemand aangehouden is en dat diegene graag bijstand wil van een advocaat. In ons geval betekent dit dat wij een verdachte gaan bezoeken in het arrestantencomplex in Borne.


Consultatiebijstand 

Bij binnenkomst in het arrestantencomplex in Borne verlenen wij consultatiebijstand. Consultatiebijstand betekent dat wij voorafgaand aan het verhoor een gesprek hebben met de verdachte. Dit is vaak de eerste keer dat wij een verdachte zien en dit is dus ook gelijk een kennismakingsgesprek.

Tijdens de consultatiebijstand bespreken wij met de verdachte de verdenking oftewel de reden waarom hij of zij is aangehouden. Op basis van de verdenking en de informatie die wij tijdens zo'n gesprek krijgen, wordt samen met de verdachte de verhoorstrategie bepaald. Soms is het voor een verdachte beter om eerlijk zijn verhaal te vertellen, maar wij kunnen een verdachte in bepaalde situaties ook adviseren om te zwijgen. Tijdens het consultatiegesprek bespreken wij ook de rechten van een verdachte, zoals dit belangrijke recht om te zwijgen.  

Verhoorbijstand

Na het consultatiegesprek met de verdachte verlenen wij vaak ook verhoorbijstand. Samen met de verdachte gaan wij dan het verhoor in. Dit klinkt allemaal veel spannender dan het in werkelijkheid is. En geloof mij, de rol van een Nederlandse advocaat tijdens een verhoor is heel anders dan wat je strafrecht advocaten ziet doen in Amerikaanse series. Wij zijn er tijdens het verhoor om te bekijken of de verdachte alle vragen goed begrijpt en of er geen ongeoorloofde druk wordt uitgeoefend op de verdachte. Ook kan de verdachte tijdens het verhoor om een time-out vragen, zodat hij één op één met zijn advocaat kan overleggen. Na het verhoor lezen wij samen met de verdachte het proces-verbaal door om te bekijken of alles wat een verdachte verklaard heeft ook daadwerkelijk goed op papier staat. Het is namelijk erg belangrijk om een goede verklaring af te leggen omdat de rechter de verklaring van de verdachte ook leest en de inhoud van de verklaring meeneemt in zijn beslissing.


Voorkeursmelding

Ook hebben wij te maken met voorkeursmeldingen. In dit geval wordt er iemand gearresteerd en naar het arrestantencomplex gebracht en deze persoon geeft dan aan dat hij ons graag als strafrechtadvocaat wil. De verdachte kan onze namen noemen bij de politie en dan krijgen wij een melding van de aanhouding. De piketmelding gaat dan dus niet naar de dienstdoende piket advocaat, maar komt gelijk bij de voorkeursadvocaat terecht. Omdat wij landelijk werken, en niet alleen in Enschede en omgeving, kunnen deze voorkeursmeldingen overal uit het land vandaan komen. 


Een geplande aanhouding

Wist jij trouwens ook dat sommige aanhoudingen gepland worden? Je krijgt dan een brief thuis van de politie dat je je moet melden in Borne op een bepaalde dag en tijdstip en dat je daar dan aangehouden wordt. Ook in deze situaties worden wij ingeschakeld. Heb jij zo'n brief ontvangen, en word je verwacht in het arrestantencomplex in Borne, neem dan vooraf contact met ons op zodat wij samen met je kunnen kijken hoe jij je het beste op de geplande aanhouding kunt voorbereiden. Ook dat is iets waarbij wij je goed kunnen helpen en adviseren. Wanneer je je dan moet melden op het politiebureau, kan je dan aangeven dat je ons als advocaat wilt. Wij krijgen dan een voorkeursmelding en komen gelijk naar jou toe.

Meer weten over dit onderwerp?

Heb je vragen over deze blog of heb je hulp nodig van een strafrecht advocaat bij een aan jou opgelegde straf of maatregel? Of zoek jij een advocaat in Enschede? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.