Strafvervolging verdachten fatale mishandeling Mallorca

Een strafzaak die deze zomer veel losmaakt is de fatale mishandeling van een Nederlands slachtoffer op Mallorca. De Nederlandse verdachten zijn inmiddels in eigen land en de strafvervolging is door het Nederlandse Openbaar Ministerie van Spanje overgenomen. Het veroorzaakte een ware digitale heksenjacht.

Als strafrechtadvocate staan voor mij de feiten altijd centraal. Toch flitst de gedachte wel door mijn hoofd dat wellicht de zaak nooit in Nederland in behandeling zou zijn genomen als de verdachten na het misdrijf niet naar Nederland waren gevlucht, maar ter plekke waren aangehouden.

Publieke verontwaardiging

Op 18 juli kwam een 27-jarige Nederlander om het leven na geweld door een Nederlandse groep jongens. De zaak is sinds de bewuste nacht volop in het nieuws, mede door de zeer schokkende filmpjes die door omstanders zijn gemaakt.

Op dit moment zitten meerdere verdachten in voorlopige hechtenis. In Nederland. Want de verdachten zijn na het incident zo snel mogelijk op het vliegtuig naar Nederland gestapt. En daar zit een groot deel van de publieke verontwaardiging. Daarbij bleek het ook nog om jongens uit gegoede families uit ’t Gooi te gaan. Waarbij al snel de conclusie werd getrokken dat de rijke ouders er met hun dure advocaten voor hadden gezorgd dat de zaak in Nederland in behandeling zou worden genomen. Een ware digitale heksenjacht was het gevolg, waarbij ook de namen van de verdachten verspreid werden. Heel erg heftig als je het mij vraagt.

Feiten en fabels

Het Openbaar Ministerie voelde zich genoodzaakt een artikel met de feiten en fabels te publiceren om de wilde verhalen de wereld uit te helpen. Want dure advocaten of niet, de ouders van de verdachten hebben geen invloed op het overnemen van de strafvervolging van Spanje naar Nederland.

De Spaanse onderzoeksrechter heeft in dit geval de beslissing genomen omdat het om een Nederlands slachtoffer en Nederlandse verdachten gaat. Dat is overigens niet in de regel het geval bij misdrijven. Normaal gesproken dient een strafzaak op de plek waar het strafbare feit gepleegd is.

Taak Openbaar Ministerie

Ik vraag me dan ook af of de zaak aan Nederland was overgedragen als de verdachten niet meteen na het incident naar Nederland waren gevlucht. Als strafrechtadvocate denk ik wel dat het voor alle betrokkenen, ook de ouders en familie van het slachtoffer, beter is dat de zaak in Nederland wordt behandeld. Zij hoeven nu bijvoorbeeld niet steeds naar Mallorca af te reizen. En deels gaat het ook om minderjarige verdachten waarvan nog niet vaststaat wat hun rol bij de mishandeling is geweest.

Het heeft nogal wat impact wanneer je in een Spaanse cel zit zonder dat je contact met je ouders mag hebben en zonder dat je de taal kent. Hoe dan ook is dit een hele trieste zaak voor alle betrokkenen. Maar ik heb er vertrouwen in dat het recht ook in deze strafzaak uiteindelijk zal zegevieren. En dat is een taak van het Openbaar Ministerie, de advocaten en de rechtbank, niet van de publieke opinie.